Een wiki kun je op verschillende manieren inzetten in je onderwijs.
Wiki in education geeft er een paar.
CRAO wiki noemt andere.
Teaching Hacks noemt er een heleboel.
En er zijn juffen die zelf weer andere toepassingen hebben bedacht.
 • gebruik een wiki in plaats van een simpele websitevoor je klas. Wikis zijn namelijk heel eenvoudig te maken en kosten niks. Plaatjes sleur je erin, links naar een volgende bladzijde of naar een andere site zijn een eitje. Ideaal als de inhoud belangrijker is dan de vormgeving.
 • Gebruik een wiki om te communiceren met een andere school. Als je samen aan een project werkt, kun je bijna niet zonder wiki.
 • Gebruik een wiki voor een werkstuk. Je begint met een opzet en plakt enkele links naar sites die je gaat gebruiken. Juf kijkt, verandert wat niet deugt en wacht vervolgens op een seintje dat het werkstuk klaar is. Mooi werkstuk dat de hele wereld kan zien, en er is geen boom voor omgekapt.
 • Gebruik een wiki voor een project dat je samen moet maken. In plaats van lange bijeenkomsten over hoe het moet worden, werk je er thuis aan op de manier van een werkstuk. Voor een juf is deze manier ook beter bij te houden via de geschiedenis van een document: je ziet in een oogopslag wie er wanneer aangewerkt heeft.
 • Gebruik een wiki om links te verzamelen: als alle kinderen thuis even zoeken naar de spelletjes die ze leuk vinden, heb je binnen een week een hele leuke verzameling. Een goede werkvorm om te leren googlen.
 • Gebruik een wiki om mensen in staat te stellen een mening te vormen. Juist omdat er andere meningen op een wiki komen te staan, komen mensen op gedachten over hoe zij bijvoorbeeld over een cursus dachten.
 • Gebruik een wiki in plaats van een presentatie d.m.v. Keynote of Powerpoint. Prettig dat je toehoorders het later nog eens kunnen bekijken en hun opmerkingen erin kwijt kunnen.
 • Gebruik een wiki als portfolio. Is openbaar, geschiedenis is duidelijk terug te vinden, linkt makkelijk naar andere sites die je in je portefolio wilt noemen.
 • Gebruik een wiki om samen een boek samen te vatten om het te leren. Als iedereen een hoofdstuk samenvat, gaat het veel sneller.
 • Gebruik een wiki als boekverslag. Als iemand het boek wil lezen, kan hij meteen zien of het onderwerp hem aanstaat, de moeilijke woorden terugvinden, achtergronden bij het boek zien. Dan wordt boeken kiezen wel heel makkelijk.
 • Gebruik een wiki als woordenboek. Iedere dag een moeilijk woord geleerd en in de wiki gezet geeft al gauw 200 mooie woorden bijelkaar per jaar. En elke keer dat je aan de beurt bent om het moeilijke woord van de dag te bedenken, moet je even kijken of het al bestaat.

Wat kun je er veel mee doen.
Goed he.
En je hoeft niet te wachten tot de Managed Learning Gateway werkt.
De meeste zijn gratis.