Hallo groep 8,
Vandaag ben ik er misschien niet helemaal.
Als ik er niet ben, en de dag gaat toch door onder supervisie van een invaljuf,
dan werken jullie weer net als vorige maandag: 3 kwartier werken,
1 kwartier elkaar vertellen wat je hebt gedaan, wat moeilijk was, wat een goed idee is.

Ik verwacht dat jullie snel aan de slag kunnen, omdat vorige maandag niet helemaal klaar was. Zorg dat je niet allemaal tegelijk met opdracht 1 begint, dan zitten we misschien krap in de computers. Er is genoeg te doen, je hebt een hele dag. Nummer 5 hoeft niet persé en 6 hoeft niet af te zijn. Spreek aan het begin van de dag af welke de sukkelcomputer is, waar je sukkelverhalen mag schrijven.

Vandaag moeten jullie weer verschrikkelijk moeilijke, nieuwe dingen doen, dus je zult elkaar weer moeten helpen.

 1. Je verslag over wat je vorige maandag hebt geleerd, zal af moeten. Pas op! Dit moet je vrij precies doen, door tips te geven. Dus niet: "Ik heb iets geleerd over muziek op internet" maar: "Muziek op internet mag je niet zomaar onder je eigen werk zetten. Je kunt dan beter rechtenvrije muziek gebruiken." Ik ga je verslag namelijk gebruiken om groep 7 snel slimmer te maken. Zodat zij van jullie kunnen leren hoe je met Photostory werkt.
 2. Je moet kiezen welke auteursrechten jouw groepje wil voor hun Photostory. Wil je generiek (het ouderwetse) auteursrecht ('je mag niks laten zien dat van mij is, zonder toestemming van mijn advocaat') dan stuur ik je Photostory niet in. De wedstrijdbedenker wil de photostories natuurlijk wel op de website van ons schoolbestuur zetten. Ik raad je aan een van de Creative Commons te kiezen. Gelukkig weet je daar sinds vorige maandag alles vanaf.
 3. De Photostory moet af. Je kunt het programmaatje Photostory vinden op Skool. Het is in het Engels, maar als je elkaar helpt, komen jullie er wel uit. Voor degenen die hun foto's nog niet in hun eigen map hebben staan, de foto's vind je op mijn USB-stick in de map 'foto's'. De photostory die af is (met tekst en muziek, misschien lukt voorlezen ook nog), zet je in je inlevermap. Wanneer je erg snel klaar bent met je Photostory, dan mag je er nog eentje maken. De afspraak was dat je een verhaaltekst en een weettekst mocht maken. Alleen als je erg veel tijd over hebt!
 4. Verhaaltje: Sukkel(tje) op internet. Als je op deze link klikt, kom je op een bladzijde waarop je met je groepje een stukje mag schrijven. Het mag maar met één groepje tegelijk, anders zie je je eigen versie soms niet terug. Spreek met de hele klas af welke de sukkelcomputer is. De bedoeling is dat het verhaaltje steeds SLECHT afloopt. Met straf, of een huilende sukkel. Ik ben voor jullie al een paar hoofdstukken begonnen, maar misschien bedenken jullie er nog meer.
 5. We gaan het nog eens proberen met geluid. Deze keer heb ik Audacity, een geluidsopnameprogramma meegebracht op de USB-stick. Wie durft mag het uitproberen. Vergeet niet het geluid op te slaan in je eigen map. Dit stukje is nu nog niet verplicht voor iedereen. Maar dan weet je dus nu dat dat nog wel gaat komen...
 6. Voorbereiding voor volgende keer: we maken een podcast. De podcast wordt een hoorspel over geschiedenis. Je bedenkt een verhaal uit de geschiedenis (bestorming van de Bastille? Columbus ontdekt Amerika? Anne Frank zit vol schrik achter de kast terwijl de Duitse soldaten het huis doorzoeken? Een groepje Christenen dat zometeen aan de leeuwen wordt gevoerd?)

Voorbereidingen voor de podcast:
 • Bedenk met een groepje welk stuk geschiedenis je gaat naspelen. Vraag desnoods een boek uit groep 6 of 7, daarin stonden ook spannende verhalen.
 • Maak een rolverdeling: je zult 2 of 3 hoofdrolspelers moeten hebben en 1 of 2 geluidsspelers, die alle geluiden maken.
 • Schrijf je tekst uit, zorg dat iedereen weet wat-ie moet zeggen.
 • Bedenk geluiden: hoefgetrappel van paarden, gezoef van de pijlen van de indianen bij Wounded Knee, het klotsen van de golven tegen het slavenschip of het Sjing! van de guillotine: wat je niet ziet, moet je kunnen horen. Het knetteren van het vuur klinkt net als een plastic zakje, als het donker is, hoor je een uil, iemand inelkaar slaan kan met een doos -niet vergeten te kreunen! Ik heb geen idee hoe je mitrailleurgeluiden maakt bij D-day, maar jullie verzinnen vast iets heel ergs.
 • Sommige geluiden (golven, machinegeweer) kun je vinden op Soundsnap FindSounds en Audiolicence, als je het moeilijk vind om het engelse woord te bedenken, dan zoek je via BabelFish. Download die geluiden vast naar je eigen map, handig voor volgende keer.
 • En natuurlijk weer: zoek spannende muziek voor onder het verhaal, of als inleiding. Gebruik geen muziek waarop rechten zitten, want anders kan je werk niet op internet. Dan kan er nog niemand van genieten. Te jammer.

Als ik jullie pas 's middags zie: Werk ze!